BIOMA

Decentralized management of bio-waste and their utilization using alternative and innovative processing systems
Ταυτότητα Έργου
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020»
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών για τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος και την αποδοτικότερη χρήση των πόρων στον τομέα των αποβλήτων, των υδάτων, και αναφορικά με το έδαφος, ή για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Ημερομηνία Έναρξης:
01/09/2018
Διάρκεια:
24 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
1.220.000 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
101.728 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Τα βιοαπόβλητα έχουν λάβει ιδιαίτερη προσοχή διεθνώς λόγω των περιβαλλοντικών, οικονομικών & κοινωνικών επιπτώσεών τους. Τα χαρακτηριστικά της εν λόγω ροής βασίζονται στην υψηλή βιοαποδομησιμότητα, η οποία καθιστά δύσκολη τη διαχείρισή τους. Περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται σε περιπτώσεις όπως οι μεσογειακές χώρες (π.χ. Ελλάδα & Κύπρος) όπου τα βιοαπόβλητα αφορούν στο 40% & ταυτόχρονα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες καθόλη τη διάρκεια ενός έτους.

Στο πλαίσιο των οικείων εθνικών και κοινοτικών κανονιστικών πλαισίων, στόχος της διασυνοριακής πρότασης συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου BIOMA είναι η διαμόρφωση μιας βιώσιμης προσέγγισης για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων σε αποκεντρωμένες περιοχές με την ανάπτυξη πρωτοποριακών και καινοτόμων τεχνικών διαχείρισης που αφορούν στην αποτελεσματική Διαλογή στην Πηγή των βιοαποβλήτων στις εξεταζόμενες περιοχές (ήτοι Κοινότητα Παλώδιας και Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) και κατόπιν την επεξεργασία αυτών με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

Οι δικαιούχοι που απαρτίζουν το εταιρικό σχήμα είναι 5 συνεργάτες από Ελλάδα και Κύπρο. Όλοι οι συνεργάτες συνδυάζουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους για την επίτευξη των στόχων του έργου. Το ΙΠΤΗΛ έχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στις σχετικές με το έργο περιοχές της επεξεργασίας σήματος, ανάλυσης και απεικόνισης δεδομένων, αλλά και της σχεδίασης και υλοποίησης πληροφορικών συστημάτων.

Η διασυνοριακή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, λοιπόν, με την κοινή τους προστιθέμενη αξία, με σημείο αναφοράς τις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες των εν λόγω περιοχών, θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο, ως χώρες με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, συμβάλλοντας δυναμικά όχι μόνο στην επίτευξη των στόχων για βιώσιμη διαχείριση των βιοαποβλήτων στα δύο κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και στην καθιέρωσή τους ως πόλο αειφόρου ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κοινοπραξία

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ)
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ)
Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Τμήμα Περιβάλλοντος – Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Κοινότητα Παλώδιας

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο