RAPP

Robotic Applications for Delivering Smart User Empowering Applications
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
FP7 – ICT systems for Energy Efficiency
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Collaborative project
Ημερομηνία Έναρξης:
01/12/2013
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
2.473.264 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
329.986 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Επικ. Καθ. Ανδρέας Συμεωνίδης

Στις σύγχρονες κοινωνίες παρατηρείται μία έντονη δημογραφική αλλαγή, αφού ο αριθμός των ανθρώπων τρίτης ηλικίας, όπως και αυτών που απαιτούν καθημερινή φροντίδα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό. Επιπροσθέτως, η τεχνολογική επανάσταση δημιουργεί πλήθος τεχνολογικά αναλφάβητων ανθρώπων, οι οποίοι ανήκουν κυρίως στην μέση και τρίτη ηλικία, έχοντας ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από ένα μεγάλο πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Τα κοινωνικά ρομπότ μπορούν να αλλάξουν την ζωή των οικογενειών και των φροντιστών, βοηθώντας τους ανθρώπους σε φυσικό επίπεδο και λειτουργώντας ως σύντροφοι. Ακόμη τα ρομπότ μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του δασκάλου για άτομα που επιθυμούν να ενταχθούν στην ηλεκτρονική εποχή και δεν ξέρουν από που να ξεκινήσουν.

Το πρόγραμμα RAPP, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πλαίσιο ανάπτυξης FP7, στοχεύει στην μείωση του κόστους και αύξηση του ενδιαφέροντος των προγραμματιστών σχετικά με την δημιουργία ρομποτικών εφαρμογών. Το RAPP θα παρέχει μία πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού, η οποία θα υποστηρίζει την δημιουργία, αποθήκευση και διακίνηση ρομποτικών εφαρμογών (RApps), οι οποίες με την σειρά τους θα αυξήσουν την χρηστικότητα των εκάστοτε ρομπότ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα στοχεύσει σε εφαρμογές οι οποίες θα επιτρέψουν στα ρομπότ να καταλάβουν και να αντιδράσουν στις προθέσεις ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας και ειδικά τους ηλικιωμένους. Σε ερευνητικό επίπεδο, θα γίνει χρήση δύο ρομποτικών οχημάτων στο πλαίσιο του RAPP: του ανθρωποειδούς ΝΑΟ και ενός «Έξυπνου βοηθήματος κίνησης – Smart Rollator».

Το ρομπότ ΝΑΟ θα παίξει το ρόλο του ρομποτικού συντρόφου σε μία οικία, προσφέροντας πληροφορίες και υπηρεσίες σε άτομα τρίτης ηλικίας, όπως την κατάσταση των ηλεκτρονικών τους συσκευών, ημερολόγιο με σημαντικά ραντεβού και οδηγίες για την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Αντίστοιχα, το ρομπότ Smart Rollator θα χρησιμοποιηθεί στην ευκολότερη αποκατάσταση ανθρώπων που υπέστησαν κάταγμα γοφού. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, ιδρύματα και επιχειρήσεις από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Πολωνία). Το RAPP συνδυάζει ειδικούς στους χώρους της Ρομποτικής, Πληροφορικής και Γηριατρικής, οι οποίοι ανυπομονούν να προωθήσουν την έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Κοινοπραξία

Centre for Research and Technology Hellas, CERTH/ITI, Greece
Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique, INRIA, France
Politechnika Warszawska WUT, Poland
SIGMA Orionis SA SIGMA, France
ORTELIO LTD Ortelio, United Kingdom
Idryma Ormylia ORMYLIA, Greece
Fundacion Instituto Gerontologico MATIA – INGEMA, INGEMA, Spain
Aristotle University of Thessaloniki AUTH, Greece

Μετάβαση στο περιεχόμενο