RADAR-AD

A Pan-European Network of Robotics DIHs for Agile Production
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
European Commission – Innovative Medicines Initiatives και European Federation of Pharmaceutical Industry and Associations (EFPIA)
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
IMI2 – Call 3 - Topic 1
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
IMI2
Ημερομηνία Έναρξης:
01/01/2019
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
6.138.753 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
266.250 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Η νόσος Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες, ενώ ολοένα και περισσότερα είναι τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη πάθηση παγκοσμίως. Παράλληλα, η εύρεση δεικτών που να καθορίζουν αν ένας ασθενής θα εξελιχθεί από τα αρχικά στάδια της άνοιας στο, χωρίς επιστροφή, στάδιο της νόσου Alzheimer παραμένει μια από τις σημαντικότερες ερευνητικές προκλήσεις. Από την άλλη μεριά, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί και ιδίως οι δυνατότητες που προσφέρονται από τη χρήση smartphones, συσκευών που φοριούνται (wearables) και συσκευών παρακολούθησης κατ ‘οίκον, υπόσχονται να αλλάξει ριζικά η φροντίδα και η αξιολόγηση της νόσου Alzheimer. Συγκεκριμένα, η αντικειμενική και αξιόπιστη παρακολούθηση από τέτοιες συσκευές, δίνει πολύ πιο πλούσιες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ατόμου από την υποκειμενική παρατήρηση. Έτσι, τέτοιες τεχνολογίες μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε από τη «διάγνωση και θεραπεία» σε ένα μοντέλο «πρόβλεψης» της νόσου, το οποίο θα επιτρέπει στο άτομο να ζει ανεξάρτητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα παραπάνω, το ερευνητικό πρόγραμμα RADAR-AD αναμένεται να φέρει τέτοιες τεχνολογίες πιο κοντά στη φαρμακευτική πρακτική. Στόχος του προγράμματος RADAR-AD (Remote Assessment of Disease and Relapse – Alzheimer’s Disease) είναι η ανάπτυξη και η επικύρωση τεχνολογικά ανεπτυγμένων και ευαίσθητων μετρήσεων των καθημερινών προβλημάτων ατόμων που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου Alzheimer (π.χ. Ήπια Νοητική Διαταραχή). Για να επιτευχθεί αυτό, το RADAR-AD θα συνεργαστεί με οργανισμούς ασθενών και ρυθμιστικές αρχές, θα επιλέξει και θα τροποποιήσει τις πιο σχετικές διαθέσιμες συσκευές που μπορούν να μετρήσουν έγκαιρα την καθημερινή λειτουργικότητα σε άτομα με νόσο Alzheimer και προγενέστερων σταδίων. Συνολικά, η αξιολόγηση της προτεινόμενης τεχνολογίας θα γίνει πανευρωπαϊκά σε 220 άτομα από διάφορες κατηγορίες στο φάσμα της νόσου.

Την κοινοπραξία του έργου αποτελούν 17 οργανισμοί από όλη την Ευρώπη, τόσο πανεπιστήμια, όπως το King’s College London, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το ινστιτούτο Karolinska, όσο και εταιρίες, όπως η Lygature, The Hyve, Software AG και ο μη κυβερνητικός οργανισμός Alzheimer Europe. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή φαρμακευτικών εταιριών στο έργο, οι οποίοι το συγχρηματοδοτούν άλλωστε, μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Οργανισμών και Βιομηχανίας (EFPIA). Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι εταιρίες Janssen, Novartis, Johnson & Johnson, Takeda και Lilly. Το συντονισμό έχει αναλάβει το King’s College London μαζί με τις φαρμακευτικές εταιρείες Janssen και Novartis. Κομβικός είναι και ο ρόλος του Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Γνώσης, Πολυμέσων και Κοινωνικών Δικτύων (MKLab) στο έργο μετά από πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο της ηλεκτρονικής υγείας, διάγνωση και υποβοήθηση της φροντίδας με έξυπνα συστήματα παρακολούθησης και συντονισμό παρόμοιων έργων (όπως το http://www.demcare.eu)

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του RADAR-AD, το ΙΠΤΗΛ θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του 10 ασθενείς για να διαμείνουν στο «Έξυπνο Σπίτι», το πραγματικό περιβάλλον διαβίωσης, εξοπλισμένο πλήθος αισθητήρων και έξυπνων συσκευών. Μέσα από αυτή την καταγραφή, αλλά και την ανάλυση των δεδομένων σε πληροφορία πιο κατανοητή για τους περιθάλποντες, θα μας δοθεί η δυνατότητα να μελετήσουμε με αυτό το τρόπο διάφορα μοτίβα συμπεριφοράς, τις συχνές δυσκολίες, τις βιολογικές λειτουργίες, τη καθημερινή λειτουργικότητα και τις διάφορες πτυχές που εκπίπτουν στο άτομα με άνοια τύπου Alzheimer αλλά και των αρχικών της σταδίων. Αυτή η πιλοτική δοκιμή είναι η μοναδική εκ των τριών συνολικά του προγράμματος που θα αφορά πρωτοπόρο ρεαλιστικό ερευνητικό περιβάλλον αντί για πραγματικές οικίες ασθενών και παίζει κομβικό ρόλο στην τελική επιλογή του πακέτου τεχνολογίας και εξοπλισμού του προγράμματος.

Κοινοπραξία

KING’S COLLEGE LONDON
STICHTING LYGATURE
STICHTING VUMC
THE HYVE BV
THE CHANCELLOR, MASTERS AND SCHOLARS OF THE UNIVERSITY OF OXFORD
KAROLINSKA INSTITUTET
AGENTSCHAP COLLEGE TER BEOORDELING VAN GENEESMIDDELEN
FRAUNHOFER GESELLSCHAFT ZUR FOERDERUNG DER ANGEWANDTEN FORSCHUNG E.V.
ALZHEIMER EUROPE
JANSSEN PHARMACEUTICA NV
TAKEDA DEVELOPMENT CENTRE EUROPE LTD.
NOVARTIS PHARMA AG
NOKIA BELL
Eli Lilly and Company Limited
SOFTWARE AG
ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS
Altoida AG

Επικοινωνία

Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 2.9

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257774
Fax: +30 2310 474128
Email: ikom@iti.gr
Url: http://mklab.iti.gr


Μετάβαση στο περιεχόμενο