PONTOS

Copernicus assisted environmental monitoring across the Black Sea Basin
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020 is co-financed by the European Union through the European Neighbourhood Instrument and by the participating countries: Armenia, Bulgaria, Georgia, Greece, Republic of Moldova, Romania, Turkey, and Ukra
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020 Copernicus Assisted Environmental Monitoring across the Black Sea Basin
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Improve the welfare of the people in the Black Sea Basin.
Ημερομηνία Έναρξης:
01/07/2019
Διάρκεια:
30 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
999.967 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
214.250 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το έργο ‘PONTOS’ στοχεύει στην ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας για να επιτευχθεί μια εναρμονισμένη περιβαλλοντική παρακολούθηση στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της ευρύτερης περιοχής. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη αξιοποίηση των πολυάριθμων, ελεύθερα διαθέσιμων δεδομένων και υπηρεσιών του Προγράμματος Copernicus (όπως για παράδειγμα το Σύστημα Παρακολούθησης Χερσαίου Περιβάλλοντος Copernicus Land και το Σύστημα Παρακολούθησης Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Marine Environment Monitoring). Η έξυπνη συγχώνευση δεδομένων και πληροφοριών θα οδηγήσει σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα προς όφελος των φορέων που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη.

Το τελευταίο θα υλοποιηθεί μέσω της επιχειρησιακής πλατφόρμας ‘PONTOS’ και των διασυνδεδεμένων υπηρεσιών και προϊόντων που θα παρέχει και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες στους τοπικούς, εθνικούς και διακρατικούς φορείς. Τα δορυφορικά δεδομένα προερχόμενα από πρωτογενή (π.χ. εικόνες) και δευτερογενή (π.χ. χάρτες) προϊόντα θα συνδυαστούν με τη γνώση των υπαρχόντων επιτόπιων δεδομένων. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρύτερης περιοχής, θα διαμορφωθούν λύσεις αξιοποιώντας τόσο τις βάσεις δορυφορικών δεδομένων, με τη χρήση αυτόματων μεθόδων ανάκτησης όσο και τα αποτελέσματα Ευρωπαϊκών ή εθνικών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Θα χαρτογραφηθούν οι θαλάσσιες, παραλίμνιες και παράκτιες περιοχές, αλλά και οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην ξηρά με επίκεντρο τη βιομηχανία, τον τουρισμό, την γεωργία, τις υδατοκαλλιέργειες και το εμπόριο στην Αρμενία, την Γεωργία, την Ουκρανία και την Ελλάδα. Θα αξιολογηθούν οι επιπτώσεις όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων στη Μαύρη Θάλασσα και στις παρακείμενες λίμνες, ενώ ταυτόχρονα με την βοήθεια δορυφορικών και επιτόπιων δεδομένων θα παρακολουθείται η μεταβολή των τιμών κρίσιμων θαλάσσιων παραμέτρων, όπως η επιφανειακή θερμοκρασία νερού, η αλατότητα, τα θρεπτικά άλατα, πιθανοί τοξικοί παράγοντες και η παρουσία αλγών.

Οι επιπτώσεις θα αξιολογηθούν σε σχέση με συγκεκριμένους δείκτες αναφοράς. Οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς και άλλες ομάδες-στόχοι θα υποστηριχθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην πλατφόρμα πληροφόρησης και στις τακτικές ενημερώσεις της.

Οι δράσεις για την από κοινού ανάπτυξη και δημιουργία θα σέβονται τις εθνικές και τοπικές ανάγκες, τους περιορισμούς και το όραμα που υπάρχει. Μαζί με δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων, το έργο ‘PONTOS’ στοχεύει να προσφέρει τα μέσα για την εκμετάλλευση των υπαρχόντων τοπικών δικτύων παρακολούθησης, καθώς και των προϊόντων και υπηρεσιών του Copernicus, να εναρμονίσει τις διαδικτυακές του υπηρεσίες με συμβατό τρόπο με υπάρχουσες υποδομές λογισμικών (hard- and software), και να ενισχύσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών, καθώς και βέλτιστες πρακτικές σε όλη την περιοχή.

Ρόλος του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ,

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ είναι ο επικεφαλής έτερος για την ομάδα δραστηριοτήτων- GA1: Μεθοδολογική ανάπτυξη πλαισίου και υλοποίηση σε πιλοτικές περιοχές του έργου και έχει βασικό τεχνικό και συντονιστικό ρόλο στη δράση A.Τ1.1 στην ανάπτυξη της πλατφόρμας PONTOS. Η συμμετοχή του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ στη δραστηριότητα A1.1 περιλαμβάνει τα ακόλουθα: i) σχεδιασμός και ανάπτυξη της υποδομής back-end, ii) ενσωμάτωση των στοιχείων (modules) για την ενημέρωση δεδομένων, iii) ενσωμάτωση δεδομένων, πληροφοριών και ολοκληρωμένης γνώσης (EODESM) στην πλατφόρμα, iv) σχεδιασμός και ανάπτυξη λειτουργιών οπτικοποίησης. Επιπλέον, το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ θα συμμετάσχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση άλλων δραστηριοτήτων και παραδοτέων αυτού του έργου.

Κοινοπραξία

American University of Armenia (AUA) Acopian Center for the Environment, Armenia, Coordinator
Centre for Research and Technology Hellas Information Technologies Institute (CERTH), Greece
Democritus University of Thrace, Laboratory of Ecological Engineering & Technology, Greece
Environmental Protection and Mining Inspection Body of the Republic Of Armenia, Armenia
Green Alternative, Georgia
Odessa National I.I. Mechnikov University, Ukraine

Επικοινωνία

Δρ. Ιωάννης Μανάκος
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 2.12

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257760
Fax: +30 2310 474128
Email: imanakos@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο