PATHway

Technology enabled behavioural change as a pathway towards better self-management of CVD
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Research & Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/02/2015
Διάρκεια:
44 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
4.899.080 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
402.500 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το έργο PATHway προτείνει μια νέα μεθοδολογία για την Καρδιακή Αποκατάσταση (ΚΑ), προσπαθώντας να φέρει τους ίδιους τους ασθενείς σε θέση να μπορούν να αυτο-διαχειρίζονται σε ένα βαθμό την Καρδιαγγειακή Πάθηση τους (ΚΑΠ). Η προτεινόμενη μεθοδολογία θα προσφέρει την δυνατότητα για σημαντικές μειώσεις δαπανών απο τα εθνικά συστήματα περίθαλψης.

Το έργο PATHway θα προσφέρει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, που θα χρησιμοποιεί κοινωνικά προγράμματα σωματικής εξάσκησης, ώστε επακόλουθα να προσφέρει ένα εξατομικευμένο και ολοκληρωμένο σύστημα παρέμβασης στην καθημερινότητα του ασθενή (λαμβάνοντας υπόψη συνήθειες όπως άσκηση, φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα, διατροφή, διαχείριση άγχους, κατανάλωση αλκοόλ και ιατροφαρμακευτική αγωγή), ώστε να επιτρέψει τους ασθενείς στην κατανόηση και αντιμετώπιση της κατάστασής τους, και άρα σε μια πιο υγιής διαβίωση. Αυτό θα γίνει εφικτό μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας συνδεδεμένη με ενα δίκτυο απο αισθητήρες που θα επιτρέπει την εξάσκηση των ασθενών στο σπίτι τους, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποκατάστασης όλοι μαζί ταυτόχρονα, καθένας απο την άνεση του σπιτιού του.

Η προτεινόμενη πλατφόρμα θα περιέχει ένα αυτόνομο avatar που θα αντιπροσωπέυει ενα εικονικό προπονητή που θα διευθύνει την «τάξη» γυμναστικής, στην οποία θα συμμετέοχεί μια μικρή ομάδα ασθενών που βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο αποκατάστασης. Το σύστημα θα υποστηρίζει την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών, ώστε να επιτρέπει την κοινωνική υποστήριξη και ενθάρυνση μεταξύ των χρηστών, και άρα την πιο πιστή ακολούθηση του προγράμματος. Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα θα υποστηρίζει την ανάλυση και αξιολόγηση της εξάσκησης, αποκρινόμενη σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, θα καταγράφεται η ολοήμερη δραστηρίοτητα του ασθενή. Τα δεδομένα που θα καταγραφονται θα αναλύονται μαζί με άλλες πληροφορίες που θα προσφέρει ο κάθε ασθενής σχετικά με τους υπόλοιπους παράγοντες της καθημερηνότητάς του. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελούν την βάση για την εξατομίκευση του προγραμμάτος αποκατάστασης, αλλά θα αποστέλονται επίσης και στον επιβλέπων ιατρό, ώστε να μπορεί ο ιατρός σε συνδιασμό με τον ασθενή να παίρνουν ορθότερες αποφάσεις.

Κοινοπραξία

Dublin City University (IE)
Centre for Research & Technology Hellas / Information Technologies Institute (EL)
University of Ulster (UK)
Electronic Record Services B.V. (NL)
Nurogames GmbH (DE)
Engineering IT (IT)
Katholieke Universiteit Leuven (BE)
University of Glasgow (UK)

Επικοινωνία

Δρ. Πέτρος Δάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.19 Α 2.10

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 156) +30 2311 257755
Fax: +30 2310 464164
Email: daras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο