OUTLAND

Open protocols and tools for the Education and Training of Voluntary organisations in the field of Civil Protection, against Natural Disasters (forest fires) in Greece and Bulgaria
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Ημερομηνία Έναρξης:
17/02/2012
Διάρκεια:
24 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
1.157.380 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
262.052 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των ποικίλων φυσικών καταστροφών που αυτές προκαλούν, επιστρατεύεται, υπό την εποπτεία των Τοπικών Αρχών, ένα δίκτυο εθελοντών με θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο γνώσεων και ικανοτήτων που ποικίλει από άτομο σε άτομο. Για αυτό το λόγο υπάρχει σημαντική ανάγκη δημιουργίας ενός συνεχούς και ανοικτού συστήματος για την εκπαίδευση των εθελοντών, έτσι ώστε η συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση πυρκαγιών να είναι αποτελεσματικότερη, αλλά και να διασφαλίζεται όσον το δυνατόν περισσότερο η σωματική ασφάλειά τους.

Ο κύριος σκοπός του προγράμματος OUTLAND είναι η δημιουργία και εδραίωση ενός Συστήματος Υποδομών για την επαγγελματική εκπαίδευση και προετοιμασία των εθελοντών που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Το έργο επικεντρώνεται στην ανταλλαγή γνώσης/εμπειριών και αποτελεσματικών πρακτικών αντιμετώπισης, στην παραγωγή πολυγλωσσικού εκπαιδευτικού υλικού, όπως επίσης και στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, εργαλείων και διαδικασιών, που θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική και ασφαλή διεξαγωγή των επιχειρήσεων από τους εθελοντές, τόσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας του έργου.

Για να εκπληρώσει τους επιθυμητούς σκοπούς, το έργο βασίζεται σε μια δομή διαχείρισης που περιλαμβάνει την Ομάδα Συντονισμού (Coordination Team) και μια Κοινή Ομάδα Διαχείρισης (Joint Management Team) και είναι δομημένο σε δραστηριότητες απαραίτητες για (α) καταγράψει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την επαγγελματική εκπαίδευση των εθελοντών στη διασυνοριακή περιοχή και να αξιολογήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους (β) να παραχθούν πρωτόκολλα, διαδικασίες, εργαλεία (εγχειρίδια, λογισμικό κλπ) για την προετοιμασία τους (γ) τη διαχείριση των απαραίτητων υποδομών (κέντρα/μονάδες εκπαίδευσης, ανοιχτά στρατόπεδα, εξοπλισμός εθελοντών) (δ) την πραγματοποίηση διασυνοριακών εκπαιδευτικών/ ενημερωτικών συναντήσεων μεταξύ των φορέων (ε) την κοινοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού καθώς επίσης και τη διοχέτευσή του σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης ανοικτού κώδικα για την πραγματοποίηση διαδικτυακών εκπευδευτικών σεμιναρίων/μαθημάτων μετά το πέρας αλλά και κατά τη διάρκειά υλοποίησης του έργου.

Για τη διασφάλιση της συνέχειας στην εκπλήρωση των στόχων του έργου, μετά το επίσημο πέρας, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού εκπαίδευσης των ομάδων εθελοντών. Η πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού σε επίπεδο εποπτείας των Τοπικών Αρχών, αποτελεί μείζονος σημασίας αποτέλεσμα του έργου. Η διερεύνηση θα βασιστεί σε τεχνικά, οικονομικά και διαδικαστικά κριτήρια και η πρόταση θα παραδοθεί έτοιμη προς υλοποίηση σε θεσμικό επίπεδο. Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα βασιστεί πάνω στην εμπειρία που θα αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του έργου, και θα επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας μεταξύ των Τοπικών Αρχών στη διασυνοριακή περιοχή όπου δραστηριοποιούνται και συντονίζονται οι ομάδες εθελοντών, καθώς επίσης και με την εμπλοκή Ερευνητικών Κέντρων και ιδιωτικών μη-κερδοσκοπικών ενδιαφερόμενων φορέων.

Φορείς

Δήμος Θέρμης (LP-GR)
Δήμος Κομοτηνής (GR)
Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (GR)
Διαχειριστική Αρχή Εθνικού Πάρκου «Δάσος Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου» (GR)
Ινστιτούτο Μαθηματικών και Πληροφορικής/ Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BG)
Δήμος του Zlatograd (BG)

Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Γραμμαλίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.14

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 112)
Fax: +30 2310 464164
Email: ngramm@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο