Nextland

Next Generation Land Management services for Agriculture and Forestry
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
H2020-EU.3.5.5. - Developing comprehensive and sustained global environmental observation and information systems
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Innovation action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/07/2020
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
3.420.571 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
110.000 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το έργο NextLand θα αναπτύξει 15 λειτουργικές εμπορικές υπηρεσίες παρακολούθησης της γης στη γεωργία και τη δασοκομία. Σε μία κοινή πλατφόρμα που θα ολοκληρωθεί και θα σχεδιαστεί από κοινού με αγρότες, παραγωγούς δασών και εταιρείες αγρονομίας ή συμβούλων δασοκομίας, οι υπηρεσίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα και τα προϊόντα του Παγκόσμιου Συστήματος Παρακολούθησης της Γης (GEOSS) και του Ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης Copernicus στο πεδίο των 7 περιπτώσεων χρήσης. Συνολικά το έργο θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα που θα παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα των Ευρωπαίων παρόχων υπηρεσιών σε ολόκληρο τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στην αγροδασοκομία.

To NextLand στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συνόλου 15 επιχειρησιακών εμπορικών γεωργικών και δασικών ενδιάμεσων υπηρεσιών (Β2Β). Αυτοί θα βασίζονται σε υπηρεσίες Παρατήρηση της Γης στη βάση μίας κοινής πλατφόρμας παροχής υπηρεσιών, που θα αξιοποιεί δεδομένα και προϊόντα προερχόμενα από το GEOSS και το Copernicus και θα συμπληρώνονται από την αφομοίωση άλλων δεδομένων πολύ υψηλής ανάλυσης Παρατήρησης της Γης καθώς και από ροές επιτόπιων δεδομένων.

Αυτό το σύνολο των υπηρεσιών θα σχεδιαστεί από κοινού με μελλοντικούς παρόχους υπηρεσιών, όπως εταιρείες αγρονομίας ή συμβούλων δασοκομίας, καθώς και αγρότες και παραγωγούς δασών που είναι οι συνδετικοί κρίκοι με ιδρύματα, στο πλαίσιο των 7 περιπτώσεων χρήσης. Αυτό θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα που θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα των Ευρωπαίων παρόχων υπηρεσιών σε ολόκληρο τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας της αγροδασοκομίας.

Η προσέγγιση σχεδιασμού κώδικα στοχεύει στη διακοπή του κύκλου ανάπτυξης υπηρεσιών μόνο για μία περιορισμένη ομάδα τελικών χρηστών από την ίδια περιοχή. Αυτή οδηγεί συχνά σε λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες ενός συγκεκριμένου μελλοντικού παρόχου υπηρεσιών, συνήθως με ισχυρή περιφερειακή προκατάληψη και επομένως λιγότερο εύκολα να διευρυνθεί και σε άλλες περιοχές.

Αυτή η προσέγγιση θα διασφαλίσει την διεύρυνση των υπηρεσιών σε μια περισσότερο εκτεταμένη παγκόσμια κλίμακα και κατά συνέπεια αναμένεται ότι θα αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη των υπηρεσιών μεσαίου ρεύματος που βασίζονται σε υπηρεσίες Παρατήρησης της Γης από μελλοντικούς παρόχους. Η συμμετοχή των χρηστών alpha και beta στο σχεδιασμό υπηρεσιών είναι το κλειδί για την ενίσχυση της δυνατότητας εφαρμογής και της αξιοπιστίας των υπηρεσιών στους πιθανούς πελάτες παγκοσμίως.

Ρόλος του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ θα συνεισφέρει στις υπηρεσίες της Δασοκομίας μέσω των μεθόδων Παρατήρησης της Γης, στις διαδικασίες του κοινού σχεδιασμού, δοκιμών και επικύρωσης (ΠΕ2) και στη στρατηγική επικοινωνίας και διάδοση έργων (ΠΕ6). Επιπλέον, το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ έχει την ευθύνη να φέρει νέους χρήστες alpha και beta στην κοινοπραξία και να παρέχει καθοδήγηση στους επιλεγμένους χρήστες alpha.

Κοινοπραξία

DEIMOS ENGENHARIA SA, Portugal, Coordinator
Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzoek N.V. (VITO), Belgium
DHI GRAS AS, Denmark
Vandersat BV, Netherlans
Terradue SRL, Italy
Universidade Nova De Lisboa (NOVA), Portugal
SOILESSENTIALS LIMITED, United Kingdom
Bodemkundige Dienst Van Belgie (Soil service of Belgium) ,Belgium
Science And Technology As (S&T), Norway
Centre For Research And Technology Hellas – Information Technologies Institute (CERTH), Greece
European Forest Institute (EFI), Finland

Επικοινωνία

Δρ. Ιωάννης Μανάκος
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 2.12

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257760
Fax: +30 2310 474128
Email: imanakos@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο