myAirCoach

Analysis, modelling and sensing of both physiological and environmental factors for the customized and predictive self-management of Asthma
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Research & Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/01/2015
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
4.581.378 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
873.125 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Η νόσος του άσθματος

Το άσθμα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και μακροχρόνιες φλεγμονώδης νόσους των αεραγωγών που επηρεάζει σχεδόν αδιάκριτα ανθρώπους όλων των ηλικιών και φύλων ανά τον κόσμο. Εκτός από τους κλινικούς κινδύνους που δημιουργεί, το άσθμα είναι μια τεράστια ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση τόσο για τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους. Δυστυχώς και παρά την αυξανόμενη επικράτηση της ασθένειας σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι από το μισούς ασθενής χαρακτηρίζονται ως μη καλά ελεγχόμενες περιπτώσεις άσθματος.

Η προτεινόμενη λύση από το myAirCoach

Το έργο myAirCoach στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολιστικού σύστηματος παρακολούθησης της ασθένειας του άσθματος στην βάση εξατομικευμένων λύσεων και καινοτόμων προσεγγίσεων (mHealth). Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των ασθενών για την διαχείριση της υγείας τους, παρέχοντας φιλικά στην χρήστη εργαλεία για την μέτρηση της κλινικής τους κατάστασης και την τήρηση της προτεινόμενης θεραπείας με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα . Σε αυτή την κατεύθυνση και στα πλαίσια των εργασιών του myAirCoach θα αναπτυχθούν καινοτόμοι αισθητήρες της αναπνοής οι οποίοι θα μπορούν να επικοινωνούν με έξυπνες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας. Τα περιβάλλον λογισμικού του myAirCoach θα προσφέρει στους ασθενείς την δυνατότητα να προσαρμόσουν τη θεραπεία για την επίτευξη καθορισμένων στόχων και κατευθυντήριων γραμμών , είτε αυτόματα είτε υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών υγείας μέσω τηλεϊατρικής.

Η υποδομή την συσκευών μέτρησης του myAirCoach θα δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να παρακολουθούν αυτόματα ένα φάσμα παραμέτρων όπως κλινικές μετρήσεις , ενδείξεις για την κούραση του ασθενή και περιβαλλοντικούς παράγοντες σε πραγματικές συνθήκες. Επιπλέον το τελικό σύστημα θα επιτρέπει τον συνδυασμό όλων αυτών των παραμέτρων για την αύξηση της γνώσης των ασθενών σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους. Για τον στόχο αυτό θα χρησιμοποιηθούν μια σειρά από προηγμένες τεχνικές ανάλυσης και μοντελοποίησης, οι οποίες θα μετασχηματίσουν όλες τις ροές δεδομένων σε χρήσιμες γνώσεις σχετικά με την κατάσταση του ασθενούς και της την βέλτιστη μεθοδολογία θεραπείας. Επιπλέον , myAirCoach έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τους γιατρούς , προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να επιβλέπουν την κατάσταση των ασθενών τους και να προσαρμόζουν την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή .

Τέλος στα πλαίσια του myAirCoach θα ποσοτικοποιηθούν τα αποτελέσματα του συστήματος μέσω δύο σειρών από δοκιμές σε τρεις κλινικούς οργανισμούς της Ευρώπης. Εκτός από την προφανή αναγκαιότητα των δοκιμαστικών εκστρατειών για την βελτιστοποίηση των υπολογιστικών μοντέλων του myAirCoach, η αντικειμενική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των χρηστών προς το myAirCoach και την υιοθέτηση των προτεινόμενων λύσεων. Τα αποτελέσματα του myAirCoach αναμένεται να θέσουν τα θεμέλια για την ευρεία υιοθέτηση των συστημάτων αυτοδιαχείρισης που βασίζονται σε αισθητήρες σε όλο το φάσμα των αναπνευστικών ασθενειών.

Κοινοπραξία

Center for Research & Technology Hellas/ Information Technologies Institute, Greece
Imperial College London, United Kingdom
IHP Microelectronics, Germany
University of Patras, Greece
Leiden University Medical Center, Netherlands
Aerocrine AB, Sweden
University of Mancester, United Kingdom
European Federation of Asthma & Allergy Associations, Belgium
Asthma UK, United Kingdom
ZorgGemak (MedVision360 BV), Netherlands
Allertec Hellas Pharmaceutica, Greece
Cnet Svenska AB, Sweden

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο