Local4Global

SYSTEM-OF-SYSTEMS THAT ACT LOCALLY FOR OPTIMIZING GLOBALLY
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
FP7 – ICT ADVANCED COMPUTING, EMBEDDED AND CONTROL SYSTEMS
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Specific Targeted Research Project
Ημερομηνία Έναρξης:
01/10/2013
Διάρκεια:
39 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
3.197.058 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
586.420 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Τα σημερινά Τεχνητά Συστήματα Συστημάτων (TSoS) όπως τα συστήματα διαχείρισης μεταφορών, κυκλοφορίας και ενέργειας, απαιτούν την ανάπτυξη μιας ακριβής ως προς την εγκατάσταση και λειτουργία υποδομής, αισθητήρων και επικοινωνίας. Επιπλέον χρειάζονται μια πολύ χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία μοντελοποίησης, ανάλυσης και σχεδιασμού του ελέγχου, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική απόδοση. Αντιθέτως τα Φυσικά Συστήματα Συστημάτων (NSoS) όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, τα κοπάδια ζώων (σμήνη) και οι ομάδες αλληλεπιδρώντων/συνεργαζόμενων ανθρώπων ή ζώων πετυχαίνουν μια πολύ αποδοτική και κομψή λειτουργικότητα χωρίς την ανάγκη ακριβής υποδομής καθώς βασίζονται κατά κύριο λόγο στην τοπική πληροφορία μεταξύ γειτονικών συστημάτων και, το σημαντικότερο, δεν χρειάζονται εργαλεία μοντελοποίησης, ανάλυσης ή σχεδιασμού ελέγχου για να πετύχουν μια τέτοια λειτουργικότητα. Αν τα ισχυρά χαρακτηριστικά των NSoS ήταν δυνατό να μεταφερθούν και να ενσωματωθούν στα TSoS, αυτό θα οδηγούσε όχι μόνο σε πιο αποτελεσματική λειτουργία των TSoS αλλά, το σημαντικότερο, σε TSoS σαφώς ευκολότερα, ασφαλέστερα και οικονομικότερα στον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη λειτουργία. Αυτό ς είναι στη πραγματικότητα ο κύριος στόχος του Local4Global:

να αναπτύξει, να δοκιμάσει και να αξιολογήσει μια νέα πρωτοποριακή, γενική και πλήρως λειτουργική μεθοδολογία/σύστημα για τον έλεγχο των TSoS που, όπως και στην περίπτωση των NSoS, βελτιστοποιεί την απόδοση των TSoS συνολικά χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας ακριβών υποδομών αισθητήρων και επικοινωνιών και, το σημαντικότερο, χωρίς την ανάγκη χρήσης λεπτομερών και χρονοβόρων/κοστοβόρων εργαλείων μοντελοποίησης, ανάλυσης και σχεδιασμού ελέγχου.

Με την ενσωμάτωση στα TSoS χαρακτηριστικών που ως τώρα βρίσκονταν μόνο στα NSoS, το Local4Global φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα σύστημα ικανό να ενσωματωθεί στις καθημερινές λειτουργίες των TSoS επιφέροντας σημαντικές βελτιώσεις στην εξοικονόμηση πόρων και την Ποιότητα της παρεχόμενης Υπηρεσίας (QoS) με την απαίτηση χρήσης της ελάχιστης δυνατής υποδομής και των ελάχιστων απαιτήσεων εγκατάστασης/λειτουργίας. Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της διαθεσιμότητας ενός τέτοιου συστήματος θα είναι στη κυριολεξία τεράστιες για κάθε δραστηριότητα της καθημερινής ζωής: για παράδειγμα οι οδηγοί/ταξιδιώτες θα δαπανούν πολύ λιγότερο χρόνο για τις μετακινήσεις, οι κάτοικοι των κτιρίων θα δουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας να μειώνονται σημαντικά και, το σημαντικότερο, η κατανάλωση ενέργειας και η ρύπανση θα μειωθούν αισθητά. Επιπλέον η εφαρμογή Local4Globalδε θα περιορίζεται μόνο στις περιοχές και τα συστήματα όπου για την ώρα δεν χρησιμοποιείται προηγμένος έλεγχος (λόγω απαίτησης πιο περίπλοκης υποδομής) αλλά και σε περιοχές και συστήματα όπου, παρά την ύπαρξη υποδομής, τα τρέχοντα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης «δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά». Οι εξελίξεις τουLocal4Global θα οδηγήσουν σε ένα πλήρως λειτουργικό και έτοιμο για χρήση σύστημα (το τελικό Local4Global προϊόν) προσφερόμενο σε μορφή ενσωματωμένης πλατφόρμας, βασισμένο σε διαδικτυακές υπηρεσίες , τοποθέτησης και άμεσης λειτουργίας συστήματος λογισμικού για TSoS. Το σύστημα αυτό θα αναπτυχθεί και θα δοκιμαστεί εκτενώς σε δύο πραγματικές περιπτώσεις χρήσης TSoS, ένα TSoS διαχείρισης κυκλοφορίας και ένα TSoS ενεργειακής διαχείρισης.

Κοινοπραξία

Ethniko Kentro Erevnas Kai Texnologikis Anaptyxis, Greece
Eidgenoessische Technische Hochschule Zurich, Switzerland
Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule Aachen, Germany
Fundacion Tekniker, Spain
Technical University Of Crete, Greece
Transver GMBH, Germany
Technische Universitaet Muenchen, Germany

Επικοινωνία

Καθ. Ηλίας Κοσματόπουλος
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.2A

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 132)
Fax: +30 2310 464164
Email: kosmatop@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο