inVisible

Inclusive and Innovative learning tool for Visually Impaired and Blind People
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
European Erasmus+ programme
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
KA220-HED - Cooperation partnerships in higher education
Ημερομηνία Έναρξης:
22/02/2022
Διάρκεια:
30 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
282.345 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
32.472 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Η προσβασιμότητα αποτελεί τον πυρήνα ενός από τους τομείς δράσης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2020-2030 και ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο κρίσιμα πλαίσια στα οποία η προσβασιμότητα μειώνεται, λόγω της κεντρικής σημασίας της για την ανάπτυξη τόσο του ατόμου όσο και της κοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά, το επίπεδο εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερο από εκείνο των ατόμων χωρίς αναπηρία. Παρά την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η υιοθέτηση θετικών δράσεων για την προώθηση της πρόσβασης και την εγγύηση ότι το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι προσαρμοσμένο και προσβάσιμο στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το έργο In-VisIBLe (Innovative and Inclusive learning tool for Visually Impaired and Blind people) στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης ανάγκης για ένταξη, συγκεκριμένα με τη βελτίωση της πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο περιεχόμενο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας και εφαρμόζοντας καινοτόμα εργαλεία για την επικοινωνία και την καρποφορία του πολιτιστικού περιεχομένου. Όπως υποδηλώνεται από το όνομά του, το In-VisIBLe επικεντρώνεται στην οπτική αναπηρία: η πραγματική πρόσβαση στον πολιτισμό για τα άτομα με προβλήματα όρασης και τους τυφλούς (εφεξής “VIB”) είναι ένα σημαντικό ζήτημα και, όταν πρόκειται για την προσφορά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ένταξη αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση σε εκείνους τους τομείς της γνώσης που προφανώς αποκλείουν τους VIB χωρίς θεραπεία, τις λεγόμενες “οπτικές” τέχνες. Μεταξύ των κλάδων που σχετίζονται με τις εικαστικές τέχνες, το έργο επικεντρώνεται στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, επειδή πρόκειται για ένα διατομεακό γνωστικό αντικείμενο το οποίο είναι παρόν σε όλα σχεδόν τα πτυχία bachelor/master του τομέα αυτού.

Το κύριο αναμενόμενο αποτέλεσμα του έργου είναι η βελτίωση της ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στους τομείς των Τεχνών/Αρχιτεκτονικής/Σχεδιασμού, δημιουργώντας Καινοτόμες και Περιεκτικές Διδακτικές Ενότητες (IDM) της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, προσβάσιμες σε φοιτητές με οπτικές αναπηρίες. Αυτό θα απαιτήσει την ανάπτυξη εργαλείων που θα καταστήσουν το αποτέλεσμα του έργου προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους: Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOC) Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες- ένα σύνολο και σύστημα δεδομένων για τη λεζάντα εικόνας- μια διαδικτυακή πλατφόρμα διδασκαλίας και μάθησης όπου όλα τα εργαλεία/υλικά/μαθήματα του έργου είναι αποθηκευμένα και προσβάσιμα- κατευθυντήριες γραμμές για το σχεδιασμό και την υλοποίηση τρισδιάστατων αρχιτεκτονικών μοντέλων προσβάσιμων σε άτομα με ειδικές ανάγκες- κατευθυντήριες γραμμές για να γίνουν η αρχιτεκτονική και οι εικαστικές τέχνες προσβάσιμες σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το έργο αναμένεται επίσης να προσελκύσει ένα ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας στα ΑΕΙ, δημιουργώντας συνεργασίες με πολιτιστικά ιδρύματα, οργανισμούς για VIB, ερευνητικά δίκτυα, σχετικούς φορείς και υλοποιώντας τις μακροπρόθεσμα, και μετά το τέλος του έργου. Με τον τρόπο αυτό, η πολιτιστική προσβασιμότητα μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο της και να γίνει ένα από τα πιο στρατηγικά και αποτελεσματικά εργαλεία για τη δημιουργία μιας πραγματικά χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.

Κοινοπραξία

ALMA MATER STUDIORUM – UNIVERSITA DI BOLOGNA, Italy
YEDITEPE UNIVERSITY VAKIF, Turkey
Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Lodzi, Poland
Museo Tattile Statale Omero, Italy
ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS, Greece
CENTRE OF EDUCATION AND REHABILITION FOR THE BLIND, Greece

Επικοινωνία

Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 2.9

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257774
Fax: +30 2310 474128
Email: ikom@iti.gr
Url: http://mklab.iti.gr


Δρ. Σπυρίδων Νικολόπουλος
(Υπεύθυνος Επικοινωνίας)
Κτήριο Α - Γραφείο 0.7

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257752
Fax: +30 2310 474128
Email: nikolopo@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο