inGOV

Inclusive Governance Models and ICT Tools for Integrated Public Service Co-Creation and Provision
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Research & Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/01/2021
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
3.287.000 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
451.250 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Σήμερα οι δημόσιοι οργανισμοί καλούνται να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερους πόρους. Οι πολίτες απαιτούν προσβάσιμες, φιλικές προς το χρήστη, εξατομικευμένες και ολοκληρωμένες δημόσιες υπηρεσίες που ταιριάζουν στις ανάγκες και τις περιστάσεις τους. Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη στον δημόσιο τομέα μειώνεται. Υποστηρίζουμε ότι η λύση έγκειται στην ενίσχυση των υφιστάμενων σχετικών εργασιών της ΕΕ (σε πολιτικές, μοντέλα, πλαίσια, οδικούς χάρτες κλπ.) με την υιοθέτηση βέλτιστων ερευνών και πρακτικών (π.χ. με την συνδημιουργία δημόσιων υπηρεσιών) και την εκμετάλλευση σχετικών τεχνολογιών, ιδιαίτερα εφαρμογών για κινητές συσκευές, εικονικών βοηθών (chatbots), γράφων γνώσεων και συνδεδεμένων δεδομένων.

Αναγνωρίζουμε ότι για πολλά χρόνια, η ΕΕ παρέχει χρήσιμες πρακτικές συμβουλές, συμπεριλαμβανομένων πλαισίων (π.χ. EIF), μοντέλων (π.χ. CPSV), αρχιτεκτονικών (π.χ. EIRA), οδικών χαρτών, κλπ. Αυτά όμως δεν βρίσκουν πλέον άμεση εφαρμογή καθώς δεν ενσωματώνουν σχετική νεότερη έρευνα και καλές πρακτικές, όπως π.χ. τη συνδημιουργία δημόσιων υπηρεσιών. Ομοίως, η έρευνα δε σχετίζεται άμεσα με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ και η πρακτική δε σχετίζεται άμεσα με την έρευνα.

Το όραμα του έργου inGOV είναι η παροχή καινοτόμων μοντέλων διακυβέρνησης που υποστηρίζονται από ΤΠΕ, καθώς και εφαρμογές για κινητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των chatbots, τα οποία θα επιτρέψουν τη συνεργασία των ενδιαφερομένων μερών στη συμπαραγωγή προσβάσιμων Ολοκληρωμένων Δημόσιων Υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση των πολιτών. Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθούν διεπιστημονικές ερευνητικές μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης του σχεδιασμού, της μελέτης πολλαπλών περιπτώσεων και παραλλαγών του μοντέλου αποδοχής τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα του έργου θα εφαρμοστούν πιλοτικά στη Μάλτα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας του ψηφιακού νοικοκυριού (επηρεάζει 200.000 νοικοκυριά), στην Αυστρία για την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας για την είσπραξη του τουριστικού φόρου (επηρεάζει 3.200 παρόχους καταλυμάτων), στην Ελλάδα για την ψηφιοποίηση της υπηρεσίας ανανέωσης καρτών αναπήρων (ωφελούμενοι 11.500 ανάπηροι πολίτες χαμηλού εισοδήματος) και στην Κροατία για τη δημιουργία εικονικών βοηθών και υπηρεσιών με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη (επηρεάζουν 32.000 πολίτες). Στόχος μας είναι να τροφοδοτήσουμε τα αποτελέσματά μας στις σχετικές πολιτικές της ΕΕ, επιτυγχάνοντας έτσι ευθυγράμμιση μεταξύ πολιτικών, έρευνας και πρακτικής.

Κοινοπραξία

Uni Systems Information Technology Systems Commercial S.M.S.A., Greece
Deloitte Consulting SRL, Italy
Centre for Research and Technology Hellas, Greece
Ubitech Limited, Cyprus
Ride Technologies DOO, Croatia
Katholieke Universiteit Leuven, Belgium
Donau Universitat Krems, Austria
University of Macedonia, Greece
Malta Information Technology Agency, Malta
Amt Der Niederosterreichischen Landesregierung, Austria
Regional Government of Thessaly, Greece
City of Bjelovar, Croatia

Επικοινωνία

Καθ. Κωνσταντίνος Ταραμπάνης
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων
Γραφείο: 307, Κτίριο ΗΘ, 3ος όροφος
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Τηλ.: +30 2310 891578

URL: http://islab.uom.gr
E-mail: kat@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο