iCare

Improving the Situation of Children in International Child Abduction cases through Judicial Cooperation and Family Mediation
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
JUST-JCOO-AG-2020
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Research & Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/11/2020
Διάρκεια:
24 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
460.564 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
78.311 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Λαμβάνοντας ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του παιδιού, το έργο iCare θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει νέα εργαλεία και δραστηριότητες για τη βελτίωση της κατάστασης των παιδιών σε διεθνείς υποθέσεις απαγωγής παιδιών (ICA) μέσω της ενίσχυσης της δικαστικής συνεργασίας και της ενσωμάτωσης της Διεθνούς Οικογενειακής Διαμεσολάβησης (IFM) ως συμπληρωματικών των δικαστικών διαδικασιών. Αυτό θα οδηγήσει σε μια φιλική για τα παιδιά, οικονομικά και χρονικά αποδοτική δικαστική διαδικασία σε τέτοιες υποθέσεις.

Οι διεθνείς γάμοι καθίστανται ολοένα και περισσότερο ένα κοινό γεγονός τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων που είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά επίσης λόγω του υψηλότερου ποσοστού των μεταναστευτικών ροών που έχει σε μεγάλο βαθμό παρατηρηθεί τελευταία. Η έλλειψη πληροφοριών, σε συνδυασμό με τα γλωσσικά εμπόδια, τα πολιτισμικά κενά και την έλλειψη δικαστικής συνεργασίας, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει και περιπλέκει περαιτέρω τη δικαστική διαδικασία, επιβραδύνει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων επιστροφής και παρατείνει το χρονοδιάγραμμά της, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα αυτού του τομέα.

Ένας από τους κύριους στόχους του iCare είναι η αύξηση της ικανότητας των εθνικών κεντρικών αρχών που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, των νομικών (δικαστές και δικηγόροι του οικογενειακού δικαίου) και των διαμεσολαβητών της οικογένειας, η βελτίωση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τους. Για να επιτευχθεί αυτό, το iCare θα αυξήσει τις γνώσεις τους σχετικά με το ισχύον νομικό και διοικητικό πλαίσιο, θα επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία μέσω της δημιουργίας ελάχιστων κοινών προτύπων της ΕΕ και θα αυξήσει την ευαισθητοποίησή τους για τη δικαστική συνεργασία και την εφαρμογή του IFM. Το έργο θα παράγει μια λεπτομερή μεθοδολογία, συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας συστάσεων και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις κεντρικές αρχές, τους νομικούς και τους οικογενειακούς διαμεσολαβητές με σεβασμό στο δικαίωμα του παιδιού στην ενημέρωση και με σκοπό την αύξηση γνώσεων των γονέων. Θα δημιουργηθεί ένα AI Chatbot, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο σημείο έρευνας για παιδιά και γονείς. Το έργο θα παρέχει επίσης αποτελέσματα για ευαισθητοποίηση, διευκόλυνση της αμοιβαίας μάθησης και αποτελεσματική διάδοση (E-Platform, διεθνή εργαστήρια, διαδικτυακά σεμινάρια, βίντεο, ενημερωτικό δελτίο και τελικό συνέδριο).

Με την εφαρμογή όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων που έχουν αναφερθεί, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης των παιδιών κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας μιας διεθνούς υποθεσης απαγωγής παιδιών.

Κοινοπραξία

PRAVO I INTERNET FOUNDATION – LIF (Bulgaria)
ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS – CERTH (Greece)
DEFENCE FOR CHILDREN INTERNATIONAL ITALIA – DCI (Italy)
MIKK E. V. INTERNATION MEDIATION CENTER FOR FAMILY CONFLICT AND CHILD ABDUCTION – MIKK E.V. (Germany)
EUROPEAN FEDERATION FOR MISSING AND SEXUALLY EXPLOITED CHILDREN AISBL – MCE (Belgium)

Επικοινωνία

Δρ. Στέφανος Βροχίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.4

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257754
Fax: +30 2310 474128
Email: stefanos@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο