i-Treasures

Intangible Treasures - Capturing the Intangible Cultural Heritage and Learning the Rare Know-How of Living Human Treasures
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Integrated Project
Ημερομηνία Έναρξης:
01/02/2013
Διάρκεια:
48 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
7.327.393 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
1.401.340 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Η πολιτιστική έκφραση δεν περιορίζεται στην αρχιτεκτονική, τα μνημεία ή τις συλλογές εκθεμάτων. Περιλαμβάνει επίσης άυλες ζωντανές εκφράσεις, οι οποίες προϋποθέτουν γνώση και δεξιότητες, όπως η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, το θέατρο ή η χειροτεχνία. Αυτές οι εκδηλώσεις της ανθρώπινης ευφυΐας και δημιουργικότητας αποτελούν την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά που είναι ταυτόχρονα παραδοσιακή, σύγχρονη και ζωντανή, γιατί δεν αναφέρεται μόνο στην γνώση η οποία έχει κληρονομηθεί, αλλά επίσης στην ανανέωση των σύγχρονων πολιτιστικών εκφράσεων. Αναφέρεται στο παρελθόν, στο παρόν και σίγουρα στο μέλλον και είναι πηγή της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Ο κύριος στόχος του i-Treasures είναι η ανάπτυξη μιας ανοιχτής και επεκτάσιμης πλατφόρμας που θα παρέχει πρόσβαση σε πόρους άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, θα κάνει δυνατή την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των ερευνητών και θα συμβάλλει στην μετάδοση της σπάνιας τεχνογνωσίας από τους ανθρώπους ζωντανούς-θησαυρούς στους μαθητές τους. Για το λόγο αυτό, το έργο σκοπεύει να προχωρήσει πέρα από την απλή ψηφιοποίηση του πολιτισμικού περιεχομένου. Η κύρια συνεισφορά του είναι είναι η δημιουργία νέας γνώσης, προτείνοντας καινοτόμες μεθοδολογίες και νέα τεχνολογικά πρότυπα για την ανάλυση και μοντελοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας από τους κύριους στόχους του έργου είναι η ανάπτυξη μιας κατάλληλης μεθοδολογίας, βασισμένης σε τεχνολογίες πολλαπλών αισθητήρων, για την παραγωγή πληροφορίας (άυλοι θησαυροί) που δεν έχει αναλυθεί ή μελετηθεί ποτέ μέχρι τώρα.

Στα πλαίσια του έργου i-Treasures, η χρηστικότητα της πλατφόρμας θα επιδειχθεί σε τέσσερα διαφορετικά σενάρια χρήσης: α) Σπάνια παραδοσιακά τραγούδια β) σπάνιες χορευτικές αλληλεπιδράσεις γ) παραδοσιακή αγγειοπλαστική τέχνη δ) σύγχρονη μουσική σύνθεση. Η προτεινόμενη τεχνολογία θα προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες συνθήκες και ανάγκες του κάθε σεναρίου χρήσης.

Κοινοπραξία

Centre for Research and Technology (Hellas)
Universite Pierre et Marie Curie (FRANCE)
Centre National de la Recherche Scientifique (FRANCE)
National Research Council (ITALY)
University of Mons (BELGIUM)
The Centre for Museums, Heritage and Material Culture Studies at University College London (ENGLAND)
Turk Telekomunikasyon A.S. (TURKEY)
niversity of Maryland (USA)
Aristotle University of Thessaloniki (HELLAS)
ACAPELA (BELGIUM)
University of Macedonia (HELLAS)
Association pour la recherche et le developpement des methodes et processus industriels (FRANCE)
Ecole Nationale Superieure des Mines de Paris (FRANCE)

Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Γραμμαλίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.14

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 112)
Fax: +30 2310 464164
Email: ngramm@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο