eOUTLAND

Προστασία της βιοποικιλότητας σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000 και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές από φυσικές καταστροφές μέσω ενός πιστοποιημένου πλαισίου διασυνοριακής εκπαίδευσης, κατάρτισης και υποστήριξης των εθελοντών πολιτικής προστασίας που
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Ημερομηνία Έναρξης:
02/10/2018
Διάρκεια:
24 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
1.207.821 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
168.814 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το ερευνητικό έργο e-OUTLAND, διάδοχος ενός προηγούμενου επιτυχημένου έργου OUTLAND, έχει στόχο να συνεισφέρει στην προστασία των περιοχών NATURA 2000 και άλλων διασυνοριακών περιοχών από φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Οι φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα και δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ μπορούν να επηρεάσουν μεγάλες περιοχές σε ολόκληρη την περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Το έργο στοχεύει να αξιοποιήσει και να ενισχύσει τους εθελοντές πολιτικής προστασίας της διασυνοριακής περιοχής με στόχο να καθιερώσει ένα κοινό, πιστοποιημένο, και ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εκπαίδευση, κατάρτιση και υποστήριξη σε θέματα διαχείρισης πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών. Αυτό θα οδηγήσει στην ενίσχυση της διασυνοριακής προστασίας της βιοποικιλότητας από τους φυσικούς κινδύνους και στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των διασυνοριακών οικοτόπων καθώς και στην προστασία των κοινωνιών από επερχόμενες φυσικές καταστροφές.

Η διασυνοριακή προσέγγιση θα εξετάσει επίσης τα ζητήματα της αποτελεσματικής διασυνοριακής συνεργασίας και της λειτουργικής συμβατότητας μεταξύ Ελλήνων και βουλγάρων εθελοντών πολιτικής προστασίας, που έχουν σχεδιαστεί ώστε να καλύπτονται από μια κοινή διεθνική ομπρέλα. Τα βασικά αποτελέσματα του eOUTLAND περιλαμβάνουν (α) τη δημιουργία ενός πιστοποιημένου ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος που θα αποτελείται από συγκεκριμένες ενότητες και εκπαιδευτικό υλικό, δραστηριότητες κατάρτισης και καινοτόμα εργαλεία εκμάθησης ΤΠΕ, β) δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των εθελοντών για την προστασία του περιβάλλοντος / της βιοποικιλότητας από τους φυσικούς κινδύνους, γ) μια βάση για τη μελλοντική βιωσιμότητα με τη θέσπιση διαδικασιών πιστοποίησης, τη διασφάλιση της δυνατότητας μεταφοράς και επαναληψιμότητας των αποτελεσμάτων του έργου και τη δημιουργία ενός βιώσιμου διασυνοριακού δικτύου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος κοινός χαρακτήρας της διασυνοριακής προσέγγισης (κοινή πιστοποιημένη κατάρτιση, καινοτόμα και επιστημονικά εργαλεία ΤΠΕ, λύσεις διαλειτουργικότητας και συνεργασίας, δημιουργία δικτύων) καθιστά το έργο πρωτοπόρο στον τομέα του. Η προστιθέμενη αξία συνίσταται στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και καινοτόμου συστήματος για την προστασία του NATURA 2000 και άλλων προστατευόμενων περιοχών της διασυνοριακής περιοχής, καθώς και των πολιτών και των περιουσιών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην βιώσιμη οικονομική διαχείριση των πόρων της κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης . Επιπλέον, το έργο θα προωθήσει την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση στην κοινωνία με οφέλη στην ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων που οφείλονται σε φυσικούς κινδύνους. Τέλος, το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση του εθελοντισμού και την εξοικείωση των εθελοντών με νέα τεχνολογικά εργαλεία, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη, εξέλιξη και επιχειρησιακή εφαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου προηγούμενου έργου στην τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού και μετά.

Κοινοπραξία

Δίκτυο για την υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών – ΔΥΟΠΠ (GR-σθ)
Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (GR)
Περιφερειακή Ένωση Δήμων “Maritza” (BG)
Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών/ Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BG)
Δήμος του Zlatograd (BG)

Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Γραμμαλίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.14

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 112)
Fax: +30 2310 464164
Email: ngramm@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο