CloudLightning

Self-Organising, Self-Managing Heterogeneous Cloud
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Horizon 2020 – ICT
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Research & Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/02/2015
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
3.934.425 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
373.125 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Οι υποδομές υπολογιστικού νέφους είναι ως επί το πλείστον ομοιογενής και αποτελούνται από ένα μεγάλο αριθμό κόμβων ιδίου τύπου που διαχειρίζονται κεντρικά και διαθέτονται στον τελικό χρήστη βάση τριών μοντέλων παράδοσης: Υποδομή ως υπηρεσία (Infrastructure-as-a-service: IaaS), Πλατφόρμα ως υπηρεσία (Platform-as-a-Service: PaaS) και Λογισμικό ως υπηρεσία (Software-as-a-Service: SaaS). Καθώς οι υποδομές νέφους αυξάνονται σε μέγεθος, προστίθενται υπολογιστικές δομές διαφόρων τύπων με σκοπό την αύξηση της απόδοσης και ενεργειακής απόδοσης που οδηγούν στη δημιουργία ετερογενών υπολογιστικών νεφών.

Η αξιοποίηση διαφορετικών αρχιτεκτονικών, όπως οι κάρτες γραφικών, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές και οι μηχανές ροής δεδομένων αποτελούν σημαντικές ερευνητικές προκλήσεις. Η αποδοτική πρόσβαση σε ετερογενής πόρους, η μείωση προσπάθειας ανάπτυξης λογισμικού και η εύκολη βελτιστοποίηση απαιτούν μια επανεκτίμηση της προσέγγισης για την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους. Για την διαχείριση της πολυπλοκότητας τέτοιων υπολογιστικών συστημάτων, προτείνονται η χρήση τεχνικών αυτο-οργάνωσης (Self-organisation) και αυτο-διαχείρισης (Self-management).

Με τη χρήση αυτών των τεχνικών, η προσπάθεια ανάπτυξης και η βελτιστοποίησης μετατοπίζεται από τον καταναλωτή στο λογισμικό της υποδομής του υπολογιστικού νέφους. Στο έργο CloudLightning, προτείνεται η ανάπτυξη ενός μοντέλου διαχείρισης και ανάπτυξης που βασίζεται σε αυτές τις αρχές. Δεδομένου του απαγορευτικού κόστους για τον πειραματισμό σε μεγάλες υποδομές υπολογιστικού νέφους, τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν για την προσομοίωση της υποδομής και την αξιολόγηση της προσέγγισης παροχής υπηρεσιών.

Κοινοπραξία

University College Cork (Coordinator), Ireland
Norwegian University of Science and Technology, Norway
Institute e-Austria Timisoara, Romania
Dublin City University, Ireland
Center for Research and Technology Hellas, Greece
Maxeler Technologies Limited, United Kingdom
Intel Research and Innovation Ireland Ltd, Ireland
Democritus University Of Thrace, Greece

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο