Προηγμένες Μέθοδοι Οπτικής Υπολογιστικής στην Πολιτισμική Κληρον

Ταυτότητα Έργου
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
ΠΕΝΕΔ 2003
Ημερομηνία Έναρξης:
18/11/2005
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
224.970 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
158.250 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Καθ. Μιχαήλ-Γεράσιμος Στρίντζης

H χρήση τεχνικών Οπτικής Υπολογιστικής έχει φέρει σημαντικότατα οφέλη στην ανάλυση ιατρικών εικόνων, στην τηλεόραση και στο σινεμά, στην τηλε-επισκόπηση και στη μοντελοποίηση κτηρίων και πόλεων. Ο χώρος της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει ωφεληθεί σε μικρότερο βαθμό, κυρίως από εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας (ΕΠ). Όμως στο χώρο αυτό υπάρχουν πολλές ακόμα δυνατότητες για την οπτική υπολογιστική που μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εξετάζονται. Παράλληλα ο πολιτισμικός χώρος, και ιδιαίτερα η αρχαιολογία, έχει τροφοδοτήσει την οπτική υπολογιστική με νέα, δύσκολα αλλά και ενδιαφέροντα προβλήματα και σύνολα δεδομένων.

Το παρόν ερευνητικό έργο εστιάζεται στην ανάπτυξη προηγμένων μεθόδων ανακατασκευής και απεικόνισης πολιτισμικών οντοτήτων και περιλαμβάνει τα εξής 4 κύρια στάδια:

1. Αναζήτηση 3Δ τμημάτων αντικειμένων μέσα από πολλαπλές ψηφιοποιημένες συλλογές με βάση την ομοιότητα των υλικών τους, την ηλικία τους, την ομοιότητα της επεξεργασίας τους (π.χ. σκαλίσματα ή εικόνες), ή ακόμα και την συμπληρωματικότητα χαρακτηριστικών όπως της υφής ή της μορφολογίας.

2. Σύνθεση δηλ. τοποθέτηση των ανακτηθέντων τμημάτων σε σχετικές μεταξύ τους θέσεις.

3. Συμπλήρωση δηλ. γέμισμα των πιθανών κενών και

4. Απεικόνιση όπου πρέπει να εμφανίζεται το ανακατασκευασθέν αντικείμενο ή σκηνικό με ρεαλισμό και κίνηση σε πραγματικό χρόνο.

Ο βαθμός αυτοματοποίησης των παραπάνω διαδικασιών προσδιορίζει την παραγωγικότητα αλλά και τη δυνατότητα εκτέλεσης ανακατασκευών. Στα πλαίσια του προτεινόμενου έργου θα εκπονηθούν πέντε διδακτορικές διατριβές στον επιστημονικό χώρο της Οπτικής Υπολογιστικής με εφαρμογές στην περιοχή της ΕΠ στον πολιτισμό και θα αντιμετωπίσουν ανοικτά προβλήματα στα περισσότερα από τα παραπάνω στάδια.

Κοινοπραξία

ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (GR)
University of Houston (US)
Ecole Nationale des Ponts et Chaussees (FR)

Μετάβαση στο περιεχόμενο