Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Τεχνική Υλοποίηση του έργου: "Πιστοποίηση Ελληνομάθειας – Υποστήριξη και Ποιοτική Ανάδειξη της Διδασκαλίας / Εκμάθησης της Ελληνικής ως Ξένης / Δεύτερης Γλώσσας"
Ταυτότητα Έργου
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Ημερομηνία Έναρξης:
20/03/2012
Διάρκεια:
39 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
522.750 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
522.750 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση» έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου «Πιστοποίηση Ελληνομάθειας – Υποστήριξη και Ποιοτική Ανάδειξη της Διδασκαλίας / Εκμάθησης της Ελληνικής ως Ξένης / Δεύτερης Γλώσσας».

Σκοπός του έργου είναι η υποστήριξη και η προώθηση της διδασκαλίας/εκμάθησης της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας και η αξιοποίηση του δυναμικού των Ελλήνων της Διασποράς, η αξιοποίηση των αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών: α. με τη συστηματική παροχή γνώσεων μεθοδολογίας της διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης, β. με την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα δώσουν τη δυνατότητα στους διδάσκοντες-μαθητές να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων αλλά και ομάδων με αναπηρίες, γ. με τη δημιουργία και τον εμπλουτισμό μιας κοινότητας/ενός δικτύου διδασκόντων την ελληνική σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη που θα έχει ως αποτέλεσμα τις μεταξύ τους συζητήσεις και τη διασπορά ιδεών για την επίλυση διάφορων προβλημάτων διδακτικής φύσης, δ. με τη χρήση των πληροφοριών που παρέχονται από την ηλεκτρονική Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ε. με την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή τους στη διδακτική διαδικασία και στ. με την αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκαν από την επιτυχή υλοποίηση, ολοκλήρωση και εφαρμογή προηγούμενων προγραμμάτων καθώς και τον προϊόντων που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων.

Αντικείμενο του έργου που ανέλαβε το ΙΠΤΗΛ είναι η τεχνική υλοποίηση και η τεχνική υποστήριξη μιας σειράς δράσεων που έχουν στόχο να αμβλύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διδάσκοντες αλλά και οι μαθητές κατά την προσπάθεια τους να διδάξουν / μάθουν την ελληνική ως ξένη / δεύτερη γλώσσα. Με τα προϊόντα και τα εργαλεία που θα παραχθούν στο πλαίσιο του έργου, θα δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως: η μεγάλη διασπορά των ομάδων που επιδιώκουν την εκμάθηση της ελληνικής, η μεγάλη διασπορά των εξεταστικών κέντρων, η αδυναμία κάλυψης εξόδων εκ μέρους των εξεταστικών κέντρων, η έλλειψη ειδικού διοικητικού προσωπικού σε σημαντικό αριθμό κέντρων, η έλλειψη κατάρτισης των διδασκόντων, η μη αξιοποίηση Ελλήνων της ομογένειας, η αδυναμία ατόμων με αναπηρίες να μάθουν ελληνικά και να πάρουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας, λόγω έλλειψης των ειδικών συνθηκών που απαιτούνται, η έλλειψη ειδικών προσόντων που απαιτούνται για τη διδασκαλία της ελληνικής με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξεύρεση εργασίας πτυχιούχων νεοελληνικών τμημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού, η έλλειψη ειδικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που εργάζονται στην Ελλάδα και διδάσκουν ελληνικά σε παιδιά ομογενών και αλλογενών, η έλλειψη ειδικής επιμόρφωσης αποσπασμένων ελλήνων εκπαιδευτικών, η έλλειψη επαρκούς υλικού για τη διενέργεια ερευνών για την ελληνική γλώσσα, η έλλειψη εργαλείων που να συμβάλουν στη συστηματική διοργάνωση προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Δρ. Λάμπρος Μακρής
(Υπεύθυνος Επικοινωνίας)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.15

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 117)
Fax: +30 2310 464164
Email: lmak@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο