Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υλοποίηση Δράσεων Τεχνικού Περιεχομένου: "Προσαρμογή πρόσθετου Εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας"
Ταυτότητα Έργου
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Ημερομηνία Έναρξης:
14/02/2012
Διάρκεια:
10 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
79.950 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
79.950 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σχεδίασε και υλοποιεί το έργο «Διαμόρφωση Μεθοδολογίας Ψηφιακής Διαμόρφωσης των σχολικών βιβλίων και έντυπου εκπαιδευτικού υλικού για τα Γλωσσικά μαθήματα, Ψηφιακή Διαμόρφωση των σχολικών βιβλίων για τα Γλωσσικά μαθήματα, Αναζήτηση και Προσαρμογή πρόσθετου Εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας» το οποίο:

Θα διαμορφώσει το απαραίτητο μεθοδολογικό πλαίσιο, αντλώντας από σύγχρονες επιστημονικές παραδόσεις.

Θα εντάξει μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ψηφιοποιημένο σχολικό εγχειρίδιο και τους υπάρχοντες ψηφιακούς πόρους.

Παράλληλα θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανάγκες που υπάρχουν για δημιουργία νέου ψηφιακού υλικού, το οποίο θα εξυπηρετεί γόνιμα τις ανάγκες του ψηφιακού γραμματισμού κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων της Νέας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας και της Αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας.

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν:

— Ηλεκτρονικό περιβάλλον για την πολυμεσική διαμόρφωση Λεξικού, Εγχειριδίου Γραμματικής, Γραμματολογίας και Ανθολογίου κειμένων το οποίο θα αποτελείται από:

Πολυμεσική ψηφιακή διαμόρφωση Γραμματικής και Λεξικού της νεοελληνικής γλώσσας (για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση) με δυνατότητα συνεργατικής δημοσίευσης υλικού από τους διδάσκοντες.

Διαμόρφωση ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για την Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με πολυμεσικό υλικό και ηλεκτρονικά ευρετήρια

Διαμόρφωση σώματος κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με τις ΝΕ μεταφράσεις τους με δυνατότητα παραγωγής συμφραστικών πινάκων αλλά και παρουσίασης πληροφοριών με την μορφή καταλόγων (λ.χ. για συγγραφείς και έργα, εκδόσεις, γένη-είδη κειμένων, συντομογραφίες κλπ.)

— Ηλεκτρονικό περιβάλλον για τη δημιουργία Σώματος κειμένων και Συμφραστικών πινάκων λέξεων για μείζονες Έλληνες Ποιητές. Το λογισμικό θα επιτρέπει την αναζήτηση στο σύνολο του υλικού αλλά και ανά ποιητή ή ποιητική συλλογή.

— Ηλεκτρονικό περιβάλλον για τη δημιουργία πρόσθετων ψηφιακών πόρων για τα γλωσσικά μαθήματα που θα αποτελείται από:

Σύστημα εικονικής περιήγησης στον γεωγραφικό χώρο και δημιουργίας λογοτεχνικών χαρτών πόλεων που θα βασίζεται σε δημόσια διαθέσιμη γεωγραφική υποδομή.

Σύστημα εικονικής περιήγησης στον ιστορικό χρόνο το οποίο θα επιτρέπει την δημιουργία ενός χρονολογικού άξονα αναφοράς (timeline) για την παρουσίαση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με πολυμεσικό υλικό.

Διαμόρφωση ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για την Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Διαμόρφωση ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για την Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Διαμόρφωση ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για ένα εύχρηστο «μικρό» Λεξικό γλωσσολογικών όρων.

Οι παραπάνω ψηφιακοί πόροι είτε θα ενταχθούν άμεσα στην ψηφιακή πλατφόρμα του «Ψηφιακού Σχολείου» είτε θα συνδεθούν με τα σχολικά εγχειρίδια της ψηφιακής πλατφόρμας ώστε να αξιοποιηθούν ως υποστηρικτικό υλικό, το οποίο θα συμπληρώσει τη διδακτέα ύλη, θα μπορεί να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικές δραστηριότητες – project και θα ενθαρρύνει δημιουργικά τον κριτικό – ψηφιακό γραμματισμό.

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Δρ. Λάμπρος Μακρής
(Υπεύθυνος Επικοινωνίας)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.15

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 117)
Fax: +30 2310 464164
Email: lmak@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο