Γενικά Αρχεία του Κράτους

Προμήθεια και Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Λογισμικού Διαχείρισης Αρχειακών Δεδομένων και Μετάφραση του Περιεχομένου της Τεκμηρίωσης
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας
Ημερομηνία Έναρξης:
15/06/2008
Διάρκεια:
6 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
297.500 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Δρ. Λάμπρος Μακρής

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελείται από αρχειακό υλικό πού προέρχεται από την Κεντρική και τριάντα έξι Περιφερειακές Υπηρεσίες των Γ.Α.Κ. και συνιστά ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα των συλλογών τους. Η διασπορά του σε πανελλαδική κλίμακα, είναι ενδεικτική της ποικιλίας και του χρονικού βάθους που καλύπτουν τα ψηφιοποιημένα αρχειακά τεκμήρια. Από την Κομοτηνή μέχρι την Κέρκυρα, από τη Ρόδο μέχρι τη Φλώρινα, από τα Χανιά μέχρι τα Γιάννενα και από τη Μυτιλήνη μέχρι την Καλαμάτα απλώνεται ένα αρχειακό πανόραμα 7.360.000 σελίδων, από τον 17ο ως τον 20ό αιώνα.

Ληξιαρχικά και διοικητικά αρχεία της ενετοκρατίας από τα Επτάνησα, συμβολαιογραφικά από την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία, κτηματολογικά αρχεία της οθωμανικής διοίκησης από τη Μακεδονία, εκπαιδευτικά αρχεία από τη Θράκη και την Κρήτη, της Ηγεμονίας της Σάμου, του Ιονίου Κράτους, της Κρητικής Πολιτείας και βέβαια τα αρχεία του Αγώνα, της περιόδου του Ι. Καποδίστρια και του Όθωνα, αποτελούν μερικές μόνο από τις ψηφίδες που συνθέτουν το μωσαϊκό των ψηφιοποιημένων αρχείων και συλλογών των Γ.Α.Κ., οι οποίες συνοδεύονται από την κατάλληλη τεκμηρίωση που υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα διεθνής αρχειονομικά πρότυπα.

Η διαχείριση και η on-line πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό εξασφαλίζεται με την προμήθεια, στα πλαίσια του έργου, του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε όλες τις δημόσιες αρχειακές υπηρεσίες.

Ένα πρότυπο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων, ειδικά διαμορφωμένο για την κάλυψη των διαδικασιών που εφαρμόζονται από τις κρατικές αρχειακές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, έρχεται να ολοκληρώσει την αξιοποίηση του παραγόμενου ψηφιακού περιεχομένου. Το άμεσο όφελος είναι η προτυποποίηση και επιτάχυνση της ηλεκτρονικής επεξεργασίας του αρχειακού υλικού, με αποτέλεσμα την ταχύτερη διαθεσιμότητα της αρχειακής πληροφορίας στο ερευνητικό κοινό των Αρχείων, από απόσταση και σε πραγματικό χρόνο. Η εξασφάλιση διεθνούς πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο πολιτιστικό απόθεμα που δημιουργείται στα πλαίσια του έργου, υλοποιείται με τη μετάφραση των ευρετηρίων και των άλλων εργαλείων έρευνας στην αγγλική και στη γλώσσα των ψηφιοποιημένων πρωτοτύπων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο