ΒΙΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ασφαλείς και Ανακλήσιμες Βιομετρικές Ταυτότητες για χρήση σε Περιβάλλοντα Διάχυτης Νοημοσύνης
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Ημερομηνία Έναρξης:
03/05/2011
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
591.365 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
107.300 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Ο κύριος στόχος του έργου ΒΙΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ είναι η συλλογή πληροφοριών από διάφορους αισθητήρες, η ανάλυσή τους για την εξαγωγή του στατικού και δυναμικού συμπεριφορικού προφίλ του χρήστη (πρόσωπο, βάδισμα, ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά) και η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος κωδικοποίησης και κρυπτογράφησης πολυτροπικών βιομετρικών χαρακτηριστικών για αύξηση της ασφάλειας μεταφοράς και αποθήκευσης των βιομετρικών υπογραφών από και προς τη βάση δεδομένων βιομετρικών υπογραφών. Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, το πρόγραμμα θα αναπτύξει νέες βιομετρικές τεχνολογίες που συσχετίζονται με τα δυναμικά χαρακτηριστικά των δραστηριοτήτων στις οποίες εμπλέκεται ο χρήστης στα σενάρια χρήσης που θα εξετασθούν καθώς και στα ανθρωπομετρικά βιομετρικά με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των δικτύων και των υποδομών υπηρεσιών.

Βασική προτεραιότητα του έργου είναι η συνεχής επικύρωση και αυθεντικοποίηση της ταυτότητας των χρηστών τους μέσω της ενσωμάτωσης βιομετρικών τεχνολογιών σε υποδομές διάχυτης νοημοσύνης. Έμφαση θα δοθεί στη διακριτική παρακολούθηση από απόσταση των χρηστών καθώς και στην ασφαλή αποθήκευση των βιομετρικών προτύπων ώστε τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος να είναι: η μη παρεισφρητικότητα και η ευρεία χρήση του. Η έρευνα εστιάζεται στη χρήση αισθητήρων που θα είναι ενσωματωμένοι στο περιβάλλον και δε θα απαιτούν καμιά αλληλεπίδραση με το χρήστη. Η ανάλυση των δεδομένων των αισθητήρων αναμένεται να δώσει στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου (στατικά και δυναμικά) καθώς και με τη δυναμική του σώματος και το ανθρωπομετρικό προφίλ του χρήστη, ο συνδυασμός των οποίων στα πλαίσια του πολυτροπικού κρυπτογραφικού βιομετρικού συστήματος αποτελεί και την κύρια καινοτομία του προτεινόμενου έργου.

Κοινοπραξία

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (EKETA/ΙΠΤΗΛ)
Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Κέντρο Ερευνών Πανεπιστηµίου Πειραιώς (ΚΕΠΠ)
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤ?Ν ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΚΕΜΕΑ)
G4S Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, Εµπορίας και Παροχής Προηγµένων Υπηρεσιών και Προϊόντων Πληροφορικής και Τηλεµατικής Ανώνυµη Εταιρεία – G4S Telematix SA (G4S Telematix S.A.)
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ – Χ. Κ?ΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (OPTIONSNET)
ENCODE ABEE, ΠΡΟΪΟΝΤ?Ν & ΥΠΗΡΕΣΙ?Ν ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΝCODE AE)

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο