Αναπλ. Καθ. Δημήτριος Ζήσης

Συνεργαζόμενα Μέλη ΔΕΠ

  • Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD), Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Γνωστική περιοχή της Διατριβής: «Σχεδίαση Ασφαλών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων»
  • Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα, (MSc, Degree of Master of Science, Computing and Information Systems), John Moore’s University of Liverpool, UK
  • Πτυχίο Πληροφορικής (BSc Computer Science Hons, Bachelor of Science), University of Liverpool, UK

Ο Δημήτρης Ζήσης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (smart move) του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον ευρύτερο χώρο της «Σχεδίασης Πληροφοριακών Συστημάτων» και ειδικότερα περιλαμβάνουν τη διαχείριση και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data Analytics), την εξόρυξη γνώσης από δεδομένα (data mining), τα παράλληλα και κατανεμημένα συστήματα και την υπολογιστική νέφους (cloud computing). Έχει συγγράψει πάνω από 100 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε περισσότερες από 4400 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Πρόσφατα συνεπιμελήθηκε την έκδοση του ακαδημαϊκού συγγράμματος «Guide to Maritime Informatics» που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Springer και έχει ήδη υιοθετηθεί ως σύγγραμμά από σχετικά Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Έχει διατελέσει υπεύθυνος ερευνητικής ομάδας και έχει εργαστεί ως ερευνητής σε πλήθος Ευρωπαϊκών και Εθνικών ερευνητικών έργων σε ιδρύματα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Έχει διευθύνει πλήθος αποστολών πεδίου, ενώ παράλληλα έχει τύχει πολλών ακαδημαϊκών διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με  περιλαμβάνεται στο 2% των ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές στο χώρο διεθνώς, ενώ το άρθρο “Addressing cloud computing security issues” έχει συμπεριληφθεί από τον οργανισμό Thomson Reuters στα σημαντικότερα άρθρα διεθνώς (άνω 0,1%) για την πενταετία 2010-2014, με βάση τις αναφορές που έχει λάβει.  

Από τον Νοέμβριο του 2022 έχει οριστεί και διατελεί Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος του Ορίζοντα Ευρώπη για τη Θεματική Περιοχή “Cluster 4: Digital, Industry and Space”. Έχει διατελέσει μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα ανταλλαγής δεδομένων («Business-to-Government Data Expert Group») και της επιτροπής «Facilitating the use of new data sources for official statistics». Έχει προσφέρει ως επιμελητής (Future Generation Computing Systems), πρόεδρος συνεδρίου και μέλος επιτροπής προγράμματος σε πλήθος συνεδρίων και εργαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων των DEBS, CCSTIM, SerCo, GECON, CLOUDCOM, ICDM και άλλων. Είναι επίσης IEEE Senior Member.

[1] Ioannidis JPA, Boyack KW, Baas J (2020) Updated science-wide author databases of standardized citation indicators. PLOS Biology 18(10)

Επικοινωνία
Αναπλ. Καθ. Δημήτριος Ζήσης

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
Τηλ.: +302281097146
Email: dzissis@iti.gr
Url: https://www.syros.aegean.gr/el/staff/kathigites-kai-lektores/anaplirotes-kathigites/dimitris-zisis

Μετάβαση στο περιεχόμενο