el   en  

SWITCHtoHEALTHY

Προσαρμογή των καταναλωτών της Μεσογείου σε Μεσογειακά βιώσιμα υγιεινά διατροφικά πρότυπα

Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:Σύμπραξη για την Έρευνα και την Καινοτομία στην περιοχή της Μεσογείου (PRIMA)
Εργαλείο Χρηματοδότησης:Δράσεις Καινοτομίας
Ημερομηνία Έναρξης:01 Απρ 2022
Διάρκεια:36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:2.799.000 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:222.500 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:Δρ. Κοσμάς Δημητρόπουλος

Το έργο SWITCHtoHEALTHY στοχεύει να οδηγήσει σε αλλαγές διατροφικής συμπεριφοράς επιδεικνύοντας και ενισχύοντας το ρόλο της οικογένειας στην προώθηση μιας βιώσιμης αλλαγής προς την ενίσχυση της τήρησης του Μεσογειακού διατροφικού προτύπου των μελών της οικογένειας (ενήλικες, έφηβοι και παιδιά). Αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που βασίζεται στην οικογένεια και συνδυάζει και προσαρμόζει τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες στα διαφορετικά προφίλ των μελών της οικογένειας, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες τους (π.χ. αριθμός γευμάτων ανά ημέρα, τύπος προϊόντων που καταναλώνονται, κ.λπ.). Σε αυτήν την προσέγγιση, ψηφιακά διαδραστικά εργαλεία (Εφαρμογή SWITCHtoHEALTHY) θα χρησιμοποιηθούν από τους γονείς για να τους υποστηρίξουν στην προετοιμασία εβδομαδιαίων υγιεινών διατροφικών πλάνων για τα κύρια γεύματα για τους ίδιους και τα παιδιά τους, ενώ θα εκπαιδευτικό υλικό θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των οικογενειών στην απόκτηση πιο υγιεινών συνηθειών και για την ενημέρωση παιδιών και εφήβων. Τέλος, υγιεινά και θρεπτικά φυτικά σνακ θα εισαχθούν στα διατροφικά προγράμματα των παιδιών για να τα συμπληρώσουν και να αντικαταστήσουν λιγότερο υγιεινές επιλογές μεταξύ των γευμάτων.

Κοινοπραξία

  • ENCO SRL (ENCO), Ιταλία
  • Università degli Studi di Parma (UNIPR), Ιταλία
  • Regione Campania (RC), Ιταλία
  • Confederation of Egyptian European Business Associations (CEEBA), Αίγυπτος
  • Fundació Eurecat (EUT), Ισπανία
  • Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria (CNTA), Ισπανία
  • Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA), Ισπανία
  • DELAFRUIT S.L.U. (former GO FRUSELVA S.L) (DELAFRUIT), Ισπανία
  • Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), Ισπανία
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Ελλάδα
  • Consumers' Lebanon (CONS), Λίβανος
  • Unité Mixte de Recherche Nutrition et Alimentation, Université Ibn Tofail (CNESTEN), Μαρόκο
  • Université Mohammed Premier (UMP), Μαρόκο
  • SOCONARGIS (SOCO), Μαρόκο
  • Association SLOW FOOD Tebourba (SLOW F), Τυνησία
  • Bursa Uludag University (BUU), Τουρκία
  • Kocahan Şekerleme (KOC), Τουρκία
  • Izmir Provincial Directorate of Culture and Tourism (KTB), Τουρκία

Επικοινωνία

Δρ. Κοσμάς Δημητρόπουλος (Επιστημονικός Υπεύθυνος)

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ. 115)
Fax: +30 2310 464164
Email: dimitrop@iti.gr